Een lekke band, lege accu of oververhitte motor… Op bepalende momenten kan je auto het af laten weten.
Het is fijn als je dan snel een monteur ter plaatse is, die het probleem verhelpt of een vervangende auto levert.
Tot tien jaar geleden was elke automobilist voor pechhulp aangewezen op de Wegenwacht van de ANWB. Maar er zijn inmiddels veel partijen actief, die vergelijkbare diensten aanbieden. De verschillen in prijs en voorwaarden zijn groot. Waarop moet je letten?
Voorkom dubbele dekking
Misschien is het helemaal niet nodig om een pechhulpverzekering af te sluiten. Bij sommige autoverzekeringen zit deze service standaard bij de prijs inbegrepen. Soms geldt deze dekking uitsluitend voor jonge auto’s of auto’s die all risk verzekerd zijn. Pechhulp in Europa wordt soms ook al vergoed via de reisverzekering. Wil je onnodige kosten voorkomen, loop dan eerst je polissen goed door.
Aparte of aanvullende verzekering?
Ben je nog niet verzekerd voor pechhulp, dan kun kiezen voor een aparte pechhulpverzekering, bij bijvoorbeeld de ANWB, Bovag, Route Mobiel of Allianz. Maar veel verzekeraars bieden inmiddels ook pechhulp aan als extra optie bij de autoverzekering.
Premie
Een van de zaken om op te letten is de jaarpremie. Deze loopt uiteen van 45 tot 145 euro voor pechhulp in Nederland, inclusief woonplaatsdekking en vervangend vervoer. Voor pechhulp in Europa varieert de premie grofweg van 66 tot 146 euro.
Wat een goede prijsvergelijking lastig maakt, is dat sommige partijen, zoals Bovag en Route Mobiel, de premie laten afhangen van de leeftijd van je auto, terwijl andere verzekeraars, zoals de ANWB, werken met een vaste prijs. Heb je een oude auto, dan ben je bij de tweede categorie verzekeraars vaak voordeliger uit.
Van de partijen die werken met een vaste premie, komt Promovendum als goedkoopste aanbieder uit de bus. Je kunt pechhulp hier aanvinken als extra optie bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze verzekering is alleen toegankelijk voor hbo’ers, academici, middelbaar en hoger personeel. Dat verklaart ook de relatief lage premie: deze groep maakt statistisch gezien minder brokken.
Wil je alleen pechhulp in Nederland zonder woonplaatsdekking, dan ben je het voordeligst uit bij Allianz Global Assistance (36,84 euro). De ANWB komt hier dicht bij in de buurt (40 euro). Ook bij Bovag kun je je voor 40 euro verzekeren voor pechhulp, maar alleen als je auto jonger is dan vijf jaar. Bij de laatste twee aanbieders zit hier ook geen vervangend vervoer bij inbegrepen.
Opzegtermijn
Bij de meeste partijen kun je na een jaar maandelijks je pechhulpverzekering opzeggen. Bij de ANWB is dit niet mogelijk: je betaalt hier premie voor een vol kalenderjaar. Wil je je halverwege het jaar voor pechhulp verzekeren, dan betaal je voor een vol jaar premie, terwijl je slechts voor zes maanden verzekerd bent van pechhulp. Je krijgt hier de meeste waar voor je geld als je je pechhulpverzekering op 1 januari laat ingaan.
Pakketkeuze
De meeste partijen bieden een vast verzekeringspakket aan. Maar je kunt soms ook je eigen pakket samenstellen. Het meest basic pakket - uitsluitend pechhulp in Nederland - kun je dan naar wens uitbreiden met zaken als een woonplaatsdekking, vervangend vervoer, gelijkwaardig vervangend vervoer, dekking voor de aanhanger en caravan, dekking in landen buiten Europa en een rechtsbijstandsverzekering voor verkeer. Zo krijg je precies de dekking die je zoekt. Bij Route Mobiel kun je bij het Europapakket kiezen voor dekking over een vol jaar of drie maanden.
Korting
Sommige partijen geven korting op de premie. Zo betaal je bij Route Mobiel 20 euro minder voor de tweede auto en geeft de ANWB korting aan partners en automobilisten onder de 25 jaar.
Oude auto’s
Zoals gezegd laten sommige bedrijven de premie afhangen van de leeftijd van de auto. Dat premieverschil kan behoorlijk oplopen: bij Bovag betaal je voor een oude auto drie keer zoveel premie als voor een nieuwe auto. Sommige partijen rekenen een opslag voor oudere auto's, waarbij de leeftijdsgrens per verzekeraar varieert.
Er zijn ook pechhulpdiensten die oude auto's weigeren. Route Mobiel bijvoorbeeld accepteert geen nieuwe klanten met een auto die ouder is dan veertien jaar. Bestaande klanten mogen wel verzekerd blijven als hun auto die leeftijdsgrens passeert.
Naam of kenteken?
Bij de ANWB is de verzekering op naam gesteld (maximaal twee kentekens). Andere partijen kennen een voertuiggebonden verzekering, waarbij het niet uitmaakt wie de auto bestuurt. Een naamgebonden polis is voordeliger als je twee auto's of een auto en een motor hebt: je hoeft je dan niet tweemaal te verzekeren. Maar deel je de auto met iemand anders dan je partner, dan ben je duurder uit, omdat beide bestuurders dan een pechhulpverzekering nodig hebben.
Dekking
Kijk goed welke mankementen wel of niet zijn gedekt. Als je strandt wegens een eigen fout, bijvoorbeeld omdat je bent vergeten de lampen uit te zetten, je sleutel in de auto hebt laten leggen of verkeerde brandstof hebt getankt, dan keren sommige partijen niet uit. Soms geldt in dat geval een eigen bijdrage.
Daarnaast hanteren veel aanbieders een maximum aan het aantal keren dat je een beroep kunt doen op transport- of sleutelhulp.
Wachttijd
Als je een pechhulpverzekering afsluit, kun je vaak niet direct een beroep doen op hulp. De wachttijd varieert van vier tot zeven dagen.
Vervangend vervoer
Is je auto kapot, dan heb je bij de meeste partijen recht op maximaal twee werkdagen vervangend vervoer in Nederland. In Europa hanteren de meeste partijen een termijn van twintig tot dertig dagen. Bij Bovag heb je maximaal vier dagen recht op vervangend vervoer, maar voor 12,50 euro per jaar kun je deze termijn oprekken tot dertig dagen. Soms mag je ook kiezen tussen een vervangende auto of een trein- of vliegreis terug naar huis.
Aanhangers en caravans
Caravans en aanhangers zijn vaak uitgesloten van dekking. Ze worden soms wel gratis meegesleept naar de garage als je auto kapot is, maar als ze zelf defect zijn, moet je je daar veelal apart voor bijverzekeren.